Jeden z miliónů blogů. Bude k něčemu dobrý?

Eucharistie - drahocenná, nedoceňovaná, často urážená

8. 2. 2018 9:54
Rubrika: Nezařazené

Eucharistie je natolik drahocenná, že je důstojné a správné přijímat jenom v kleče (jako jediná možná varianta, v připadě nemoci ... jde o výjimky) - názor magisteria Katolické církve (dokonce i v pokoncilní době plné modernizmu a aggiornamenta), který čerpá z posvátné Tradice (Viz např. Mediator dei, příp. Sacrosanctum concilium)
Hledal jsem cestu jak ve svém praktickém životě laika zajít na hlubinu. Vyzkoušel jsem letničná setkání, charizmatická setkání, protestantské "boho"služby, katolická duchovní cvičení, mám posleschnutý a nastudovány téměř všechny vzdelávací pořady na Proglasu a na Lumene, ale ten největší dar, který jsem často i mimo neděle přijímal, jsem si (dostatečně) neuvědomoval. Ano, byla to eucharistie - střed života Církve. To byl pro mně spoušteč a otevřelo mi to nové "obzory". Jsem teprve na začátku a občas je to bolestný proces. A jako jedna z prvních věcí, ačkoliv těch méně bolestných, jsem odhodil svou pýchu před eucharistii (a ohled na lidi). Začal jsem přijímat v kleče (A to jsem vůbec netušil historické pozadí způsobu přijímání eucharistie a to, že je to učení církve). Byl jsem a stále jsem u nás v kostele za exóta. Nicméně, pravda vás osvobodí - už vím proč přijímám v kleče, už vím spousty jiných věcí, (které lidi před sto lety věděli a dnes to už nevíme) a to jsem teprve na začátku a spousty jiných věcí nevím, ale studuji, hledám a zkoumám. Co se týče eucharistického Krista, na začátek není špatné pročíst a nastudovat corpus-christi.cz
- nebudu vás nijak zvlášť napomínat: přijímání ve stoje do úst, nebo ještě hůř, přijímání do ruky - je špatný způsob přijímání. Neboť proč píšu tento komentář je, že z lásky k bližnímu - zaměřte se na eucharistického Krista.
- na margo detailů: lex orandi lex credendi lex vivendi...
- na margo "je to každého věc jak přijímá ..." Není. S veškerou úctou ke každému člověku, není. Místo vysvětlení si představte, že by si kněz místo sezení dřepnul nebo že by místo sepnutých rukou měl založené ruce - trefných příkladů by bylo jistě více.

"Zapřísahám vás všechny, bratři, s veškerou láskou, jakou jsem schopen, a líbaje vaše nohy: Vzdávejte nejsvětějšímu Tělu našeho Pána Ježíše Krista veškerou úctu a veškerou poctu, nakolik můžete!“ svatý František z Assisi. Kdo by chtěl o tom se svatým Františkem polemizovat?

PS: inspirace odjinud
https://vojtakrejzar.signaly.cz/1203/prijimani-na-ruku
https://eowyn.signaly.cz/0909/zpusob-prijimani-na-ruku

Zobrazeno 1290×

Komentáře

spawes

prosím, nepiště mi se komentáře které jsou mimo článek, citové výlevy, nebo komentáře typu sola scriptura. Tatovéto komentáře a spamy bez milosti mažu.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Autor blogu Grafická šablona Nuvio